30.08.2017 Maria Louise Odgaard Møller, sognepræst
Hvorfor blive konfirmeret?
Er du i konfirmationsalderen og overvejer, om du skal blive konfirmeret? Eller kender du nogen, der står overfor det valg? Så læs med her og bliv klogere på, hvad man egentlig lærer hos præsten
Har du nogensinde tænkt over, hvad meningen med livet egentlig er? Hvad det vigtigste i livet er, altså det allervigtigste? Har du spekuleret på, hvorfor der mon findes sådan noget som krig, sygdom, skilsmisser og død? Og hvorfor der findes smukke solnedgange, venskaber, latter og kys?
Hvis ja, så har du allerede en god grund til at gå til konfirmationsforberedelse hos din præst. Her vil I sammen udforske alt det, der har med liv og død, godt og ondt, mening og meningsløshed at gøre. Det er ikke sikkert, I når frem til et klart svar. Men du bliver helt sikkert klogere på både dig selv og på livet omkring dig.
Bliv klogere på tro og tvivl
Det er også ved konfirmationsforberedelsen, du har mulighed for at udforske, hvad tro er. Tror du på noget? På dig selv, på kærligheden, på Gud? Eller tvivler du mest – på det hele? Så kom og tal med præsten! Spørg løs – for præsten er et menneske, der har alt det med tro og tvivl tæt inde på livet, hver eneste dag.
Hvordan kan vi bruge Bibelens fortællinger i dag?
Sammen vil I også dykke ned i den skatkiste af fortællinger, vi finder i Bibelen. Her findes de vildeste fortællinger om håb, om snyd, om jalousi, om venskaber og om kærlighed. Her findes fortællingen om Jesus, selvfølgelig.
Men hvad har alle de her fortællinger, der er flere tusind år gamle, egentligt med vores liv at gøre? Kan det betyde noget for os i dag, at Jesus er Guds Søn, og at han blev slået ihjel på et kors, og at nogen sagde, at han derefter opstod til liv igen? Kan man tro på det? Kom og spørg præsten! Og få vejledning til, hvordan du finder de fortællinger i Bibelen, du synes er mest spændende.
Tror du på noget? På dig selv, på kærligheden, på Gud? Eller tvivler du mest – på det hele?
Bliv fortrolig med kirken og dens muligheder
Sammen med præsten skal I også på opdagelse i kirken. Er kirken et helligt sted – eller er det et rum, som alle mulige andre rum? Hvad sker der i en kirke, og hvorfor er det vigtigt, vi har den? Kan vi undvære kirken? Alt sådan noget får du mulighed for at tale med de andre konfirmander og præsten om. Måske møder I også nogle af de andre, der arbejder i eller omkring kirken: organisten, graveren, bedemanden. Hvad mon de laver?
Hvad betyder det at være kristen?
Og så skal I selvfølgelig tale om dåben. At blive konfirmeret betyder nemlig at blive bekræftet. Og det, som Gud bekræfter ved din konfirmation, det er, at han står ved alt det, der blev sagt og gjort dengang du blev døbt.
Hvis du blev døbt som spæd, kan du ikke huske noget af, hvad der er foregået. Men det skal du nu genopfriske sammen med præsten. Hvad betyder det i grunden at være døbt? Man kan også sige: Hvad betyder det at være kristen? Gør det en forskel, at Gud har lovet lige præcis dig, at han vil være med dig alle dage, indtil verdens ende? Hvad kan det betyde i dit liv, at du har fået Helligånden, Guds Ånd, i gave? I kirken siger vi også, at når man bliver døbt, så bliver man frelst – men hvad betyder det?
At gå til konfirmations-forberedelse er at få mulighed for at beskæftige sig med de vigtigste ting i livet.
Tal med Gud
I skal heller ikke kun tale om Gud, I skal også tale til Gud – som vi gør, når vi beder. Fadervor er den mest kendte bøn, som du sikkert også kender. Men hvad beder vi om i Fadervor? Kan man bede på andre måder? Hvad sker der, når vi beder? Lytter Gud – og hvordan ved man, at man er blevet hørt?
At gå til konfirmationsforberedelse er at få mulighed for at beskæftige sig med de vigtigste ting i livet. Det er at lære sin kirke og sin præst at kende og derved få adgang til at tale med et menneske, for hvem troen på Gud og Jesus betyder noget helt afgørende. Det er at åbne sig for alt det i livet, som der ikke altid gives faste svar på. Det er at lytte til fortællinger, der har forvandlet livet for mange, mange mennesker. Måske vil de også forvandle noget for dig?
Maria Louise Odgaard Møller tiltræder som sognepræst ved Bov og Kollund Kirker den 1. september. Tidligere har hun været præst ved den grundtvigske valgmenighed i Balle og har sideløbende forsket i blandt andet K.E. Løgstrups tænkning ved Aarhus Universitet.