07.11.2013 Silke Bock
"Guds kraft udfolder sig i magtesløsheden"
Ny samtalebog, skrevet af journalist og tv-vært Eva Jørgensen, videreformidler to præsters opbyggelige ord til den fortvivlede. I troen henter de styrken til mødet med mennesket i krise
De møder ulykkelige hver eneste dag. Mennesker, der står på samfundets bund eller er blevet ramt af uhelbredelig sygdom. De stiller sig ved siden af mennesket og yder sjælesorg i håb om, at samtalen og nærværet kan hjælpe den fortvivlede på vej.
Nu har de to præster Bjarne Lenau Henriksen, tidligere korshærschef og fængselspræst, og Preben Kok, præst ved Vejle Sygehus, udgivet samtalebogen HJÆLP – når livet kommer bag på os om netop sjælesorg. Bogen er skrevet af journalist og tidligere tv-vært, Eva Jørgensen. I den taler præsterne om de mange spørgsmål, der rammer den, for hvem livet er blevet svært: Hvorfor sker det for mig? Hvad stiller jeg op med min sorg?
Begge præster henter styrke i egen tro til at møde fortvivlelsen og sorgen dagligt.
"Troen løfter," siger Bjarne Lenau Henriksen.
"Jeg har den kristne tilværelsesforståelse som min forståelsesramme. Det menneske, der har en depression er noget andet og mere end et menneske med depression. Når jeg sidder med fangerne i Horserød Statsfængsel, så ser jeg dem som Guds skabninger. Jeg accepterer ikke forbrydelsen, men mennesket bagved."
Begge præster har mangeårig erfaring i arbejdet med mennesker på kanten af livet, men ingen af dem mener, det er en forudsætning for at kunne yde sjælesorg til en fortvivlet. Derfor henvender bogen sig både til den fortvivlede, men også til alle dem omkring.
"Erfaringer kan ligeså godt blokere, som de kan blive en adgang til andre mennesker," siger Preben Kok. Det vigtige er at kunne lytte, være til stede og turde stille sig ved siden af den sorgfulde.
"Jeg giver mig ikke ud for, at jeg forstår alt muligt, men jeg forstår noget. Man må ikke overføre egne private erfaringer til samtalen. Sorgen er vidt forskellig fra menneske til menneske: Den er unik, den er enestående. Den er aldrig den samme," siger Bjarne Lenau Henriksen.
Selv om de begge er præster, kalder Bjarne Lenau Henriksen det "urigtigt" at missionere under sjælesorgen.
"Man skal ikke missionere over for et kriseramt menneske. Det er for billigt. Er et menneske i krise, vil jeg gerne have det til at falde til ro. Bagefter kan det komme til tro. Vil et menneske tale om Gud, er jeg der med det samme. Gud er der hele tiden, det er jeg overbevist om. Troen kommer helt af sig selv frem i samtalen."
Preben Kok, derimod, bringer næsten altid Gud ind i samtalen. En af årsagerne er, at den fortvivlede ofte rammes af skyld. Preben Kok fortæller, at han af og til møder unge kvinder, der har aborteret spontant og som efterfølgende bebrejder sig selv, fordi kvinderne tror, de har magt over svangerskabet.
"Men det har de ikke," siger Preben Kok.
"Kvinden ved ikke, hvordan blodårerne skal trækkes fra hjernen og ørerne til hjertet. Det ved kun Gud. Hvis noget går galt, er det ikke hendes skyld."
Preben Kok mener, at vi de seneste 25-30 år har fortrængt magtesløsheden, så alle fejl i livet må være egne fejl.
"Den tendens til, at vi giver mennesket en magt, det ikke har, medfører en skyld, vi ikke har. Der kan Gud rette op på forholdene," siger Preben Kok.
Kirken har en helt særlig rolle at spille i sjælesorgen, påpeger han.
"Mange kirkefolk har vænnet sig til, at kirken i samfundet er som en del af et egnsmuseum: Hvis den ligger tilstrækkeligt stille på hylden, får den nok mulighed for at ligge der lidt længere," siger Preben Kok.
"Men her ved vi faktisk noget. Kirken er det eneste sted, hvor man regner med døden og med, at ting ikke er perfekte. Og der, i magtesløsheden, udfolder Guds kraft sig."
Bogen HJÆLP – når livet kommer bag på os udkom den 8. november 2013 på Bibelselskabets Forlag og er desværre udsolgt.