11.05.2023 Af Thomas Godsk Larsen
Glæd dig til en unik gendigtning af Det Nye Testamente
Den anmelderroste og populære forfatter Anne Lise Marstrand-Jørgensen tager livtag med fortællingen om Jesus, disciplene og de allerførste kristne i en ny gendigtning, der udkommer i sensommeren. Få et smugkig ind i skriveværkstedet, hvor hun fortæller, hvordan hun arbejder med teksterne – og hvordan teksterne har arbejdet med hende
”Det er en meget personlig oplevelse for mig at genlæse Bibelen,” fortæller Anne Lise Marstrand-Jørgensen. De seneste måneder har hun researchet til sin nye genfortælling, og ud over læsningen af andre gendigtninger og arbejder med Bibelen i kunst og kultur er det først og fremmest bibellæsningen, der har rørt hende:
”Jeg kender Bibelen godt og har læst i den igennem årene. Alligevel er mange af Det Nye Testamentes fortællinger trådt frem på en ny måde i mit arbejde med bogen. Det er en større glæde at skrive bogen, end jeg havde turdet tro.”
At være iblandt dem, man skriver om
Anne Lise Marstrand-Jørgensen har tidligere arbejdet med historiske romaner om blandt andre Margrete d. 1. og en af middelalderens mest betydningsfulde kvinder, Hildegard af Bingen. Hun har igen og igen bevist, at hun evner at skrive levende om det, vi er på historisk afstand af, og som nogle gange udfordrer vores rationalitet. Og læserne er vilde med det: Margrete d. 1. gav hende DR Romanprisen, og Hildegard blev genudgivet sidste år i nyt flot omslag.
”Jeg har en tilpashed i at arbejde i et univers, hvor det hele ikke er rationelt eller kan barberes ned til nøgtern realisme. Så jeg har ikke berøringsangst med at træde ind i Det Nye Testamentes univers, men det er selvfølgelig noget helt andet at sidde med, fordi det spiller en afgørende rolle i mit og så mange andre menneskers liv.”
For Anne Lise Marstrand-Jørgensen er der én evne, der er afgørende, når man skal være tæt på personer og skildre et miljø, som ligger meget langt fra vores egen tid og forestillingsverden, nemlig indlevelsesevnen:
”Det handler om at kunne træde ind og være iblandt dem, jeg skriver om. Det er både som eleven, følgeren og den, der lytter til Jesu ord, men det er også i konkret forstand: Hvordan ser det ud, når fiskerne hiver nettet op af søen, hvor står Jesus, når han kalder på dem, og hvordan lyder hans stemme? Det er sådanne spørgsmål, jeg stiller mig selv, og når det lykkes mig at forestille mig situationerne, bliver det utrolig dejligt at skrive! Det er dér, flowet opstår, for så kan jeg være i fortællingen og gå med.”
For Anne Lise Marstrand-Jørgensen er Jesus naturligt nok den ubestridte hovedperson i Det Nye Testamente og dermed også den, hun kommer tættest på i arbejdet med bogen:
”For mig er det ikke så fremmed at være nær ved Jesus, så at sige. Det er også ham, Det Nye Testamente grundlæggende handler om. Men også apostlene og Jesus’ venner og følgere – herunder kvinderne omkring Jesus – optager mig.”
Netop kvinderne spiller en afgørende rolle i Det Nye Testamente, mener Anne Lise Marstrand-Jørgensen:
”I virkeligheden er det kvinderne, der indrammer fortællingen i Det Nye Testamente: To kvinders fødsler sætter det hele i gang, og ved Jesu død og opstandelse er det kvinderne, der er tættest på. De får og har en helt anden position i kredsen omkring Jesus, end de ellers havde i samtiden. Der har også været plads til dem om bordet, og det betyder, at jeg også som kvinde oplever mig inviteret ind i det, Det Nye Testamente beretter.
Må ikke blive en flad hyggeversion
Anne Lise Marstrand-Jørgensen fortæller, at hun er drevet af en personlig inderlighed og nysgerrighed over for de nytestamentlige beretninger, der ofte ikke ’går op’:
”De historier, hvor jeg virkelig kan mærke, at hér kommer jeg op af stolen, og hér er der noget på spil for mig, dét er faktisk nogle af de mest frugtbare tidspunkter i min skriveproces. Der er mange ting, jeg bliver provokeret af, men som har vist sig at være utrolig frugtbare, fordi de har tvunget mig til at tænke dybere og se flere aspekter af det, der fortælles. Det er vigtigt for mig også at få det med, som er barskt, og at lade noget af det, som er tidstypisk, stå. Udfordringen er da at skabe den store fortælling uden at skære den for meget til, så den ikke bliver en flad hyggeversion af Det Nye Testamente. Jeg vil netop ikke nøjes med at plukke de rareste ting ud og så lade resten ligge.”
Et enormt eksistentielt potentiale
Anne Lise Marstrand-Jørgensens genfortælling af Det Nye Testamente udkommer som en roman, og det stiller nogle helt særlige udfordringer, men også muligheder, for romanforfatteren:
”Det Nye Testamente er heller ikke en roman, så det har været en udfordring også at arbejde med de genrer, vi møder i Det Nye Testamente. Jeg skal kunne gå fra realismen til de fuldstændig vanvittige historier, som rummer et enormt eksistentielt potentiale, og andre steder til lignelserne. Så der er mange niveauer, jeg skal kunne arbejde mig ind og ud af. Men det er det, gendigtningen må og kan, nemlig at samle et stof og kombinere det på nye måder.”
Sæt stikket i til den helt store fortælling
Anne Lise Marstrand-Jørgensen fortæller, hvordan Det Nye Testamentes bøger har fået nyt liv, og fortællingerne fået ny luft for hende, efterhånden som hun har skrevet:
”Jeg håber, min genfortælling af Bibelen kan sætte stikket i til den helt store fortælling om Gud og mennesker og om, hvad det vil sige at være et menneske. Jeg er selv et troende menneske. Men for mig handler det ikke om, at man nu skal blive frelst eller tro på noget bestemt, men at man får lyst til at tilegne det bibelske stof og forholde sig til den historie, Bibelen fortæller. Noget af det smukkeste i arbejdet for mig har været, at jeg har givet mig selv lov til at være i stoffet med mine kritiske spørgsmål og min egen tvivl – og faktisk opleve, at alt det også rummes. Hvis jeg kan give en lille flig af det videre, så tænker jeg, der er noget at glæde sig til!”