21.12.2016 Anna Sofie Casse
Givere er gladere
Vi giver hinanden gaver for at opbygge relationer, for at skabe og fastholde traditioner og fordi vi simpelthen bliver glade af at glæde andre. Professor ved Aarhus Universitet Anders Klostergaard Petersen er aktuel med en lille bog om det at give
Vi bruger det at give gaver som en måde at knytte os til hinanden. Giver man en gave til sin svigermor, skabes der et bånd og raltionen forstærkes. Ligeledes opløftes man, når man troligt giver en 20’er til den hjemløse uden for Netto.
Anders Klostergaard Petersen er professor ved Aarhus Universitet. Han fortæller, at mennesket helt grundlæggende giver gaver til hinanden, fordi vi selv bliver glade af det. Der frigives en masse glædeshormoner, når vi gør noget for andre. Det kan være at give en gave eller det at gøre noget godt for nogen, der stimulerer vores hormoner og giver os en glædesrus:
”Gaver skaber glæde hos modtageren på samme måde, som den man smiler til, opløftes af smilet. Udveksling, som også gavegivning er en del af, er betydningsfuld i forhold til at indlede og bevare relationer til andre. Den andens positive reaktion udløser tilsvarende positivitet hos os selv”, forklarer Anders Klostergaard Petersen.
Gaverne styrker fællesskabet om julen
I forbindelse med en tradition som julen er gaverne ikke kun noget, vi giver for at blive glade. Gaverne har også den funktion, at de binder os mennesker sammen i et fællesskab omkring den tradition julen nu er. Det er vigtigt for vores relationer, at gaverne, der udveksles, opvejer hinanden, så der ikke opstår en ubalance.
Hos nogle familier gives der især i julen gaver, der egentlig er gaver til andre. Flere nødhjælpsorganisationer bruger dette koncept til at sælge blandt andet nødhjælpskit, geder og vacciner. Ifølge Anders Klostergaard Petersen glæder det også at give gaver, der egentlig er gaver til andre:
”I en situation med betydelig materiel overflod kan den stedfortrædende gave, den jeg f.eks. giver min mor ved at give en ged til nødhjælp, have samme positive virkning som den traditionelle gave. Ja, den kan måske ovenikøbet føre yderligere glæde med sig, fordi den ikke kun skaber en positiv relation mellem de to, men også afføder en fælles generøsitet i forhold til en tredje part. Derved bindes vi sammen. Min mor kan glæde sig over min generøsitet og samtidig kan vi sammen glæde os over, at vi i det små er med til at mindske uligheden i verden og afhjælpe nød”, siger han.
Giv gaver hele året
For knapt 100 år siden beskrev den franske sociolog, Marcel Mauss, hvordan det at give en gave opfordrer modtagerne til at give gaver tilbage. Anders Klostergaard Petersen bygger videre på Mauss’ gaveudvekslingsteori, og pointerer, hvordan gaver og følelser afspejler hinanden:
”Vi bliver glade for den uventede gave, og mange vil sikkert ligesom jeg kunne nikke genkendende til, hvordan man kan blive overvældet af den velvalgte gave. Omvendt vil mange også kunne genkalde sig skuffelsen over den udeblevne eller lidet velvalgte gave. Den kan udløse en mild form for tristesse, som er en mildere form for sorg”, skriver Anders Klostergaard Petersen.
Nogle gaver vejer altså tungere end ord. Og det er netop derfor, at det kan være en fordel, at bruge gaven som et symbol på sin anger – for eksempel når man som undskyldning giver sin kære en buket blomster – eller som symbol på sin kærlighed. Gaven har nemlig den egenskab, at den kan sige mere en tusind ord.
Find bogen i netbutikken
Har vi vækket din nysgerrighed, kan du købe Anders Klostergaard Petersens Gaven i Bibelselskabets netbutik.