Højtlæsning for børn. Foto: Rawpixel / Shutterstock.
Bøger kan give mulighed for samtaler, for eksempel ved at gå på opdagelse i illustrationerne. Foto: Rawpixel / Shutterstock.

01.08.2023 Af Berit Skødt, Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler

Giv Bibelen videre til de mindste

Læs gerne for børn fra de er helt små, læs i børnebibler eller små kristne bøger. Her får du Berit Skødts tips til, hvordan man får hul på Bibelen hos de allermindste.

Hvis man elsker at se fodbold, har man let ved at give den interesse videre. Anderledes kan det føles med Bibelen: Man er begejstret, men alligevel kan det være svært at vise sin glæde.

I dag skal alting gå hurtigt og være sjovt. Bibelen er hverken sjov eller hurtig, men kan derimod føles langsom og kedelig. Det er den dog slet ikke, men nogle gange skal man have øjnene op for, hvordan man kan gøre den interessant.

Heldigvis er det Gud, der gør arbejdet, og vi er redskaber, der må være med.

Fortæl i små bidder

Vi kan ikke fortælle hele Bibelen for børnene, men vi kan være med til at give et lille stykke, som forhåbentlig kan give dem lyst til mere. Vil vi i vores begejstring give dem alt for meget, risikerer vi, at de lukker af. Derfor er det godt at fortælle i små bidder, så vi giver dem lyst til mere.

Lad børnene sætte ord på deres tanker

Vi må vise, at vi har lyst til at være sammen med børnene om det, og at det altså ikke bare er noget, der skal overstås. Vores smittende tilgang kan give inspiration. Når vi stiller spørgsmål, bør vi ikke lede efter et bestemt svar, men i stedet lade børnene sætte ord på deres tanker. Når vi tør give plads til det, så får de netop lyst til at udforske Bibelen mere for at forstå mere. Spørgsmål til børnene kunne være: Hvorfor mon Gud har skabt os med forskellige evner? Hvad kan man gøre, når man bliver bange, som disciplen Peter blev?

Læs for børnene – og øv dem i at lytte og se

Læs gerne for børnene, fra de er helt små, og læs i børnebibler eller små kristne bøger. Bøger kan give mulighed for samtaler, for eksempel ved at gå på opdagelse i illustrationerne.

Når børnene bliver lidt større, kan I tale om noget af det, I har læst sammen. Går I for eksempel forbi et træ, kan du sige: Hov, nu tænker jeg på Zakæus. Hvad mon han tænkte, da han sad i træet? Hold gerne en lille andagt med dem, og læs for eksempel nogle små fortællinger fra en børnebibel op. Når børnene bliver større, kan man give dem en læseplan, der passer til deres alderstrin, eller man kan hjælpe dem til at lytte til noget kristent indhold.

Bed også for børnene: Bed om, at du må være et godt forbillede, og at din begejstring må smitte af på børnene.

Den lille bibel

Bøgernes bog for de 2-5-årige
Den lille bibel - stor rendering
249,95

Forfatter: Joan Øhrstrøm og Daniel Øhrstrøm
Illustrator: Marieke ten Berge
Sidetal: 264 sider
Indbinding: Indbundet
Forlag: Bibelselskabets Forlag
Varenummer: 978-87-7232-240-7
Mål: 17 x 20,5 cm.