09.01.2017 Af Synne Garff, international chef
Folkekirkepræster på kursus i bibelsk sjælesorg
Det første kursus i "Bibelsk sjælesorg - bearbejdning af traumer" er netop afholdt for 23 folkekirkepræster
Bibelen er i centrum. Metoden er anderledes, rummer en del psykologi og er medinddragende. I sidste uge blev det første kursus i Bibelsk sjælesorg - bearbejdning af traumer afholdt i samarbejde mellem Bibelselskabet og præsternes efteruddannelse, FUV i Løgumkloster.
23 præster har nu taget første trin i uddannelsen og kan praktisere grupper. Sammen med lektor i sjælesorg, Helle Møller Jensen, underviste jeg i metoden, som over en million mennesker globalt har benyttet sig af. De to amerikanske traumeeksperter Harriet Hill og professor i psykologi, Philip Monroe, fra Det Amerikanske Bibelselskab, holdt samtidig foredrag om metodens oprindelse og idé og stod til rådighed for spørgsmål. Der er ikke en bestemt teologi i materialet, som derfor bruges af både katolikker, protestanter, ortodokse og i evangelikale kredse.
Det oplæg, som nok gjorde størst indtryk på kursusdeltagerne stod Elalie for. Elalie er flygtning fra DR Congo. Hun er nu bosat i Viborg med sine ni børn og havde taget turen til Løgumkloster, hvor hun fortalte om sin voldsomme flugt til Uganda, og om hvordan bibelsk sjælesorg i flygtningelejren forløste hendes traumer. Hun kunne næsten ikke tale, da hun ankom til Uganda og led af hukommelsestab – hendes datter, mand og svigerforældre var blevet dræbt. Nu er hun i stand til at fortælle sin historie og hjælpe andre.
Bibelsk sjælesorg for en bred kreds
Metoden kan have et interessant perspektiv ikke kun for folkekirken, men også for frikirker. Interessen for metoden har været så stor, også blandt socialrådgivere og psykologer, at vi i Bibelselskabet besluttede at få det amerikanske materiale oversat og bearbejdet til en dansk sammenhæng. Med al den elendighed vi oplever i verden, er traumer en af de udfordringer, som kirken virkelig kan tage ansvar for.
I Danmark har vi traumatiserede krigsveteraner, politifolk, ofre for voldtægt, trafikuheld, arbejdsløshed, skilsmisser osv. Migrant- og flygtningeledere kan tilegne sig nogle redskaber, som hjælper deres traumatiserede menigheder. Tænk på, hvor mange millioner der er kommet til Europa og som ikke får hjælp, fordi der er års ventetid på traumepsykiateren eller psykologen. Mange har slet ikke råd til en konsultation.
En af udfordringerne for danske psykiatere og psykologer kan være, at de ikke nødvendigvis går ind i religiøse spørgsmål. Hvad svarer behandleren fx, når den krænkede spørger: ”Hvor var Gud, da jeg blev voldtaget?” ”Hvorfor greb Gud ikke ind, da soldaterne dræbte min datter?”
Der er planlagt et kursus mere på præsternes efteruddannelse, FUV, til januar 2018. Undervisningsmaterialet er oversat til næsten 200 sprog.
Kunstneren Maja Lisa Engelhardt har generøst udlånt et af sine værker til undervisningsmaterialets omslag. Bogen kan ikke købes separat, men anvendes i forbindelse med undervisning.