Af Thomas Godsk Larsen
”Det gjorde et voldsomt indtryk at stå i Bibelens land”
Mød rejselederne Mogens og Lisbet Müller, som fortæller, hvorfor man skal rejse med dem til Israel og Palæstina til efteråret
- Det bliver mere konkret, ja, faktisk helt fysisk, når man oplever de steder for første gang, som man har læst om i Bibelen.
Sådan beskriver tidligere sognepræst og nu også rejseleder Lisbet Müller mødet med områderne Israel og Palæstina. Hun og professor emeritus, dr. theol. Mogens Müller er erfarne rejsende i Bibelens land. Mogens Müller har været rejseleder for 15-16 rejser til Israel og Palæstina siden 1985, alligevel er han aldrig uberørt af mødet med stederne og menneskene. Både Lisbet og Mogens Müller er rejseledere på en rejse til Bibelens land, som nu tilbydes til dig.
Israel og Palæstina er fulde af højdepunkter
Mogens Müller fortæller:
- Det er svært at udpege ét sted som det, der gør størst indtryk. Hvert sted har sin særlige charme. Men har man ikke været i Israel og Palæstina før, er det et højdepunkt at gå rundt i Jerusalem og opleve den stemning, der er, opleve basaren i Den Gamle By og se tempelpladsen, Oliebjerget og Gravkirken, hvor ikke mindre end syv forskellige kristne religionssamfund råder over hver deres kapeller.
Lisbet Müller husker tre højdepunkter fra sit første besøg i Israel og Palæstina: At sejle på Genesaret Sø, at besøge Gravkirken og at se det imponerende fæstningsværk Masada ved Det Døde Hav.
Alle disse oplevelser er på programmet, når Bibelselskabet i samarbejde med Unitas Rejser tilbyder en rejse til Israel og Palæstina med rejselederne Mogens og Lisbet Müller. Derudover bliver det også til besøg i Kapernaum, Nazaret og Cæsarea og udflugter til Qumran, Jeriko og Betlehem med Fødselskirken. Alt dette, og mere, på seks dage.
En rejse for alle bibellæsere
De to rejseledere fortæller, at de fik ideen til rejsen af Synne Garff, international chef i Bibelselskabet, som gerne ville lave en rejse til Israel og Palæstina for bibellæsere, der ønsker at opleve Bibelens land og lære mere om den historiske periode, som leder op til og efterfølger Jesu tid – krydret med besøg hos lokale bibelselskaber for at høre om, hvordan det er at være kristen i Israel og Palæstina i dag.
- Med denne rejse kan vi virkelig lave en fokuseret rejse for alle bibellæsere, hvor vi lever os ind i noget af den verden, som dannede rammen om Jesus’ liv. At man kommer ind i en verden og oplever steder og landskaber, så vi gør det hele mindre bogligt, altså, at man opdager, at alt det her, det udspiller sig i en verden og en tid, fortæller Mogens.
Bibelen og evangelierne i landskabet
- Jeg kan huske første gang, jeg besøgte Israel og Palæstina, fortæller Lisbet. Da gjorde det et voldsomt indtryk på mig at stå i Bibelens land og se alle de steder, som jeg følte mig så fortrolig med fra Bibelens fortællinger, men som jeg aldrig havde set. Pludseligt blev landskabet også et mentalt landskab, jeg rejste i. Den oplevelse vil jeg gerne give rejsedeltagerne, altså det, at vi på én gang rejser i et geografisk område og i Bibelen, hvor vi oplever den rejse, som Jesus foretog i evangelierne, som begynder med hans virke i Galilæa og efterfølges af den mentale rejse til Jerusalem, til død og opstandelse.
Højdramatiske århundreder
Mogens Müller fortæller om, hvordan allerede oldkirken var optaget af at udpege steder i Det hellige land, hvor begivenheder fra Bibelen skulle have foregået, fx bespisningsunderet eller bjergprædikenen:
- Strengt taget ved vi ikke, hvor de foregik. Til gengæld ved vi en masse om, hvilken vigtig rolle Bibelens land spillede, og hvordan det var en vigtig brik under skiftende besættelsesmagter, opstande og krige. Og de mange mindesmærker i Israel og Palæstina fra især den græsk-romerske tid er vidnesbyrd om netop dette og om den tid, Jesus træder frem i.
Ægteparret ser frem til at vise rejsedeltagerne resterne af en række imponerede bygningsværker fra Herodes den Stores tid (ca. 73 f.Kr. til 4 f.Kr.) og vise steder frem, der fortæller om den socialt og politisk højdramatiske historie i århundrederne omkring Kristi fødsel. Deltagerne skal høre om den historiske Herodes den Store, som var andet og mere end Bibelens Herodes, der slog børn ihjel i Betlehem. Han var områdets ”Christian den 4.”, som Lisbet Müller formulerer det, og stod bag en mængde imponerende bygningsværker.
Under hele rejsen vil de to rejseledere dele rundhåndet ud af deres enorme bibelviden og historiske viden og krydre med anekdoter fra Bibelens verden og fra deres mange rejser i Mellemøsten:
- Stederne og stemningen dernede vil også tale for sig selv og uden tvivl gøre et stort indtryk på deltagerne. Ligesom de gør, hver eneste gang vi selv besøger Israel og Palæstina.