Færøerne og andre optages i UBS
Bergur Debes Joensen og Øssur Kjølbro fra Det Færøske Bibelselskab (nr. 3 og 4 fra venstre) sammen med repræsentanter for de øvrige nyoptagne medlemmer i De Forenede Bibelselskaber, da optagelsen blev markeret på generalforsamlingen i Philadephia i maj 2016. Foto: United Bible Societies.

25.05.2016 Birgitte Stoklund Larsen

Det Færøske Bibelselskab optaget i De Forenede Bibelselskaber

Interessen for det internationale bibelarbejde vil stige på Færøerne med optagelsen, mener Bergur Debes Joensen, formand for Det Færøske Bibelselskab

Det var en festdag, da Det færøske Bibelselskab blev optaget som selvstændigt medlem af De Forenede Bibelselskaber. Optagelsen blev for alvor markeret tidligere på måneden i Philadelphia, hvor De Forenede Bibelselskaber holdt generalforsamling.



Begejstringen var stor hos Bergur Debes Joensen, formand for Det Færøske Bibelselskab, som deltog i mødet i Philadelphia:



"Jeg er sikker på, at det betyder, at interessen for det internationale bibelarbejde vil vokse blandt færinger. Vi fik den officielle meddelelse fra De Forenede Bibelselskaber om optagelsen på vores årlige medlemsmøde den 12. marts - og det kom selvfølgelig til at fylde meget på mødet og i pressen bagefter. Særligt den færøske radio har været interesseret i optagelsen".



Optagelsen i De Forenede Bibelselskaber kommer som den naturlige forlængelse af selvstændiggørelsen af Det Færøske Bibelselskab, som blev oprettet i 2012 som en konsekvens af, at den færøske kirke var blevet selvstændig i 2007. Færøerne overtog dengang rettighederne til den færøske bibel fra Det Danske Bibelselskab, som varmt har støttet selvstændiggørelsen - og også glæder sig til det fremtidige samarbejde.



Med optagelsen i det internationale bibelfællesskab er det nu også tid at få Færøerne skrevet ud af vedtægterne for Det Danske Bibelselskab, hvilket sker på repræsentantskabsmødet den 26. maj til endelig ikrafttrædelse i 2017.



Selvstændigheden har været god for bibelsagen på Færøerne, mener Bergur Debes Joensen:



"At have sit eget bibelselskab betyder ansvar og vækst. Hele processen har bevist, at det har været den rette vej at gå for Færøerne. Ansvar forpligter og stiller krav til os organisatorisk og økonomisk, og det betyder vækst og nye mål og mere vækst".



Han mener også, at optagelsen i De Forenede Bibelselskaber vil få stor betydning:



"De Forenede Bibelselskaber har oversætterkonsulenter og er førende i verden på bibeloversættelse og gennem dette fællesskab forpligter vi os også til at tage ansvar for bibelarbejdet internationalt. Vi har på Færøerne været heldige at få Bibelen på vores eget sprog – og det endda i to oversættelser, men ude i verden er der hundredevis, ja tusindvis, af sprog og folk, som ikke har et Ny Testamente! Og i mange lande er der grusomme forhold med krig og forfølgelse oveni. Nøden er stor!"



Samtidig med Det Færøske Bibelselskab optog De Forenede Bibelselskaber også bl.a. Det Palæstinensiske Bibelselskab og Det Mongolske Bibelselskab. Optagelse i De Forenede Bibelselskaber sker efter en længere godkendelsesprocedure, hvor en medlemskomite tager stilling til, om det enkelte bibelselskab lever op til en række kriterier for medlemsskab - og hvis det er tilfældet, er det op til medlemmerne at stemme ja eller nej til optagelse.