Brevkassen: Hvor er Thomasevangeliet henne?
Man kan ikke finde Thomasevangeliet i Bibelen, sikkert fordi dets indhold i sin tid blev opfattet som i modstrid med oldkirken. Det fortæller Thomas Reinholdt Rasmussen
Til Bibelselskabet
Jeg vil gerne vide, hvor man finder Thomasevangeliet i Bibelen?
Venlig hilsen
Morten
******************************
Kære Morten
Man finder ikke Thomasevangeliet i Bibelen. Da Bibelen blev kanoniseret, hvilket betyder, at man valgte hvilke skrifter, der skulle med i Det Nye Testamente, og hvilke der ikke skulle, tog man ikke Thomasevangeliet med i Bibelen.
Thomasevangeliet har ikke nogen egentlig handling, men består af 114 Jesus-ord eller udsagn, som man kalder logier efter logos, som "ord" hedder på græsk. Mange af disse logier findes også i de kanoniske evangelier, særligt Matthæusevangeliet og Lukasevangeliet.
Thomasevangeliet er et af de mange evangelier, der findes uden for Bibelen. Mange af disse evangelier har en særegen teologi. Thomasevangeliet blev fundet i en komplet udgave på koptisk efter Anden Verdenskrig i Egypten og hører sandsynligvis hjemme i gnostiske kredse. Det kan man for eksempel se i logion 24, hvor der tales om det indre menneskes lys, eller logion 29, hvor der skelnes skarpt mellem kød og ånd.
Når Thomasevangeliet ikke kom med i Det Nye Testamente, er det sikkert på grund af denne samhørighed med gnosticismen, som var en modstilling til oldkirken.
Med venlig hilsen
Thomas Reinholdt Rasmussen
Thomas Reinholdt Rasmussen er biskop i Aalborg Stift. Se hans andre brevkassesvar.
Alle medlemmer af Spørg om Bibelen-panelet svarer på baggrund af deres egen viden og overbevisning.
Har du et spørgsmål til "Spørg om Bibelen"? Send det til spoerg@bibelselskabet.dk.
Hvad er gnosticisme?
Udspringer af det græske ord gnosis, der betyder erkendelse.
Fællesbetegnelse for en række religiøse filosofier og sekter, der fremkom i hellenistisk-romersk tid.
Indebærer oftest en såkaldt dualistisk filosofi, der bygger på opfattelsen af, at verden består af to modsatrettede ting: Ånd og materie.
Indeholder forestillingen om mytiske kampe mellem det gode og det onde, lyset og mørket, sjælen og legemet.