De Forenede Bibelselskaber hædrer de stiftende medlemmer i Philadelphia 2016
De 13 bibelselskaber, som stiftede De Forenede Bibelselskaber, blev for nylig hædret for deres indsats - 70 år efter stiftelsen. Generalsekretær Birgitte Stoklund Larsen fra Det Danske Bibelselskab ses i midten. Foto: De Forenede Bibelselskaber

Cecilie Vestergaard Raaberg

Bibelselskabet modtager international anerkendelse

For 70 år siden stiftede 13 bibelselskaber De Forenede Bibelselskaber for at optimere arbejdet med at udbrede Bibelen. Det Danske Bibelselskab var i blandt dem, en indsats som netop er blevet anerkendt ved en ceremoni i Philadelphia

Anden Verdenskrig havde knap sluppet sit grumme tag i Verden, før repræsentanter for 13 nationale bibelselskaber mødtes i Sussex, England for at virkeliggøre et storstilet projekt: En sammenslutning af nationale bibelselskaber i De Forenede Bibelselskaber. Allerede i 1930’erne havde man foretaget de indledende øvelser, men det fik krigen i første omgang sat et punktum for. I 1946 var behovet for et forenet arbejde vokset eksplosivt, og man tog planerne op igen.



Bibelselskaberne stod overfor en næsten uoverkommelig opgave. Manglen på bibler havde allerede inden krigen været til at tage og føle på i store dele af verden, men nu var der på grund af de knappe ressourcer endnu større problemer med overhovedet at skaffe papir til at trykke de efterspurgte bibler. I det krigshærgede Europas fangelejre og flygtningelejre, i kinesiske storbyer og afrikanske landsbyer arbejdede mænd og kvinder for at opfylde behovet for bibler, men det stod klart, at de nationale bibelselskaber ikke på optimal vis kunne løfte opgaven alene.



Medlem af bestyrelsen for det danske bibelselskab, biskop over Haderslev Stift C.W. Noack, og forlagsboghandler Haase deltog som de danske repræsentanter på det stiftende møde 6.-9. maj 1946. Den første generalsekretær for De Forenede Bibelselskaber blev Dr. John R. Temple fra Det Britiske Bibelselskab.



I år er det 70 år siden, og i den anledning modtog generalsekretær Birgitte Stoklund Larsen på Bibelselskabets vegne sammen med de 12 andre bibelselskaber, som var med til at grundlægge De Forenede Bibelselskaber, en officiel anerkendelse fra fællesskabet. Ceremonien fandt sted torsdag den 12. maj på United Bible Societies World Assembly, som foregår hvert syvende år og samler repræsentanter for de nu 152 nationale bibelselskaber.



De Forenede Bibelselskaber arbejder fortsat med at koordinere bibelarbejdet på internationalt plan og er en uvurderlig organisation for udbredelsen af verdens vigtigste bog. Bibelselskaberne arbejder i tilsammen over 200 lande og landområder, hvilket gør De Forenede Bibelselskaber til en af verdens største NGO’er.

Stiftelsen af De Forenede Bibelselskaber i 1946
Her ses et foto fra stiftelsen af De Forenede Bibelselskaber i 1946. Det Danske Bibelselskab var blandt de 13 stiftende nationer. I dag rummer De Forenede Bibelselskaber 152 nationale bibelselskaber.

Om De Forenede Bibelselskaber

De Forenede Bibelselskabers engelske navn er United Bible Societies eller UBS. Målet for De Forenede Bibelselskabers arbejde er, at alle skal have adgang til Bibelen på et sprog, de kan forstå, til en pris, de kan betale og i en form, de kan anvende.



Arbejdet består i bibeloversættelse og distribution, bibelsk baseret sjælesorg, omsorg og nødhjælp til flygtninge, støtte til forfulgte kristne og meget mere.