Jakob Melander

30.09.2016 Louise Graa Christensen

Bibelen har inspireret Jakob Melander til ny krimi

I sin nye krimi ELEKTRA kredser krimiforfatteren Jakob Melander om store eksistentielle temaer som familie, jalousi og tab. Og inspirationen kommer fra den bibelske fortælling om Kain og Abel

Da den anerkendte krimiforfatter Jakob Melander for lidt over et år siden blev kontaktet af Bibelselskabet med henblik på at skrive en krimi inspireret af Bibelen, tøvede han først. Han spurgte sig selv, om det nu var oplagt, når han ikke var troende. Men han blev grebet af opgaven, så snart han i Bibelen læste stykket om Kain og Abel, og hurtigt begyndte konturerne til en historie at tegne sig.



”Historien om Kain og Abel er inspirerende, og drabet er det første i Bibelen, hvilket også gør det ekstra interessant. Det at dræbe sin egen bror er så grænseoverskridende, og den tematik ville jeg gerne skrive om,” siger han.



Og i bogen, hvor forskellige fortællestemmer snor sig mellem hinanden, og der springes mellem tid og sted, er det ikke en idyllisk familie, vi møder. Derimod er der et anstrengt forhold mellem særligt mor og børn, og når der er tale om en forældre, der svigter et barn, er det tabuiseret, mener Jakob Melander.



”Når der, dér, hvor der bør være kærlighed i familieenheden, optræder det modsatte, er det ekstremt tabuiseret, og jeg synes, det er interessant at undersøge, hvad der sker, når kærlighed bliver til had,” siger han.



Han peger på, at et drab er en overskridelse, som han spejler i de tre brødrepar, man møder i bogen. Anders og Thomas, der er biologiske brødre og Yanni, der er Johannes’ nære ven og navnebror. Og endelig er der historien om Andreas, hvis bror blev dræbt i tjenesten. Det er disse tre adskilte historier, der spejler forskellige aspekter af historien om Kain og Abel. Men historierne er ikke de samme som de to bibelske brødres. Det er snarere elementer, der bevidst og ubevidst er kommet med, forklarer Jakob Melander



I fortællingen gemmer sig langt mere end selve drabet – heriblandt jalousi, forbudt kærlighed og svære valg, mener Jakob Melander. Udover det nære, familien, ligger også en politisk ramme for hele fortællingen.

Bibelen kan bruges igen og igen

For Jakob Melander at se er Bibelen et naturligt sted at finde inspiration. En uudtømmelig kilde til nye historier.



”Bibelen har kunnet bære at blive fortolket og gentænkt i 2000 år, og alligevel er der ikke noget, der giver sig selv, for den giver ingen tydelige svar. Man skal selv tænke og fortolke,” siger han og peger blandt andre på filosoffen Søren Kierkegaard, der skrev bogen Frygt og bæven om Abraham og Isak.



”Han var simpelthen nødt til at skrive en bog om det, fordi det at ofre sin egen søn, er så grænseoverskridende,” siger Jakob Melander.



Han har også fundet inspiration i arkæologien til de afsnit i bogen, hvor Johannes, der er studerende, fortæller. Her befinder vi os i Athen i 1973, Juntatiden, hvor Grækenland var præget af brutal forfølgelse af regimets fjender.



I sine andre bøger – den populære krimiserie om københavnerbetjenten Lars Winkler, har Jakob Melander ikke skævet til Bibelen. Men ligesom i Elektra har han her beskæftiget sig med både familie og politik. Den store historie i den lille, som han pointerer.



”Det har både været sjovt og sundt for mig at skrive noget andet denne gang. Og tematikkerne er eviggyldige,” siger han

Elektra

Om ELEKTRA

"Jakob Melander har med ELEKTRA skrevet sin absolut bedste krimi hidtil" – Bogpusheren



ELEKTRA er en ny krimi af Jakob Melander, som netop er udkommet på Bibelselskabets Forlag.



Køb bogen