Nu bliver indskolingens undervisning i kristendomskundskab lidt sjovere, mere faglig og meget relevant for eleverne. Systemet i boksen har udgangspunkt i den konkrete og erfaringsnære tilgang til undervisningen, der skaber sammenhæng mellem de faglige begreber og elevernes erfaringsverden.
Billeder i Boksen er målrettet kristendomskundskab i indskolingen og består af en elevbog og en konkret undervisningsvejledning. Til sammen giver de mulighed for at arbejde med 15 temaer inddelt i tre overordnede emneområder: Ritualer, Kristendommens kunst og symboler og Kirkens brug og historie. Disse emneområder og deres temaer er valgt, fordi de belyser fagets centrale kundskabs- og færdighedsområder bredt.
Materialet er fleksibelt og giver mulighed for, at læreren selv kan tilrettelægge antallet af lektioner. Man kan fx vælge at tage blot et emneområde, for så at vende tilbage til materialet senere. Der er dog som udgangspunkt lagt op til 34 lektioner, ca. to lektioner pr. tema og fire evalueringslektioner.
I materialet Billeder i Boksen fungerer selve elevbogen som en ”billed-boks”, hver enkelt elev arbejder ud fra. Til hvert tema hører flere billeder – både foto, illustration og filmklip. Hver gang et tema begynder, kommer et nyt billede til syne, og der arbejdes med udgangspunkt i dette billede. Illustrationen er med til at perspektivere temaet i forhold til børnenes egen verden og hverdag og bringer det i forbindelse med elevernes eget erfaringsunivers. Det lille filmklip giver mulighed for at sætte levende billeder på temaet, give det krop og bringe de ting, der arbejdes med, helt ind i klasseværelset, så man fx kan lytte til et orgel, se hvordan en lysglobe bruges, komme på besøg hos en bedemand m.v.
Teksterne i hvert kapitel er henholdsvis kildetekst/primærtekst og på næste opslag forklarende tekst, der uddyber og perspektiverer temaet.
Undervisningsvejledningen
Undervisningsvejledningen introducerer materialet og giver fagligt baggrundsstof til læreren til arbejdet med hvert tema. Der er desuden forslag til, hvad man særligt kan lægge fokus på i arbejdet med foto, illustration og film, samt en række aktivitetsforslag til hvert tema. Der er desuden forslag til evalueringslektioner.
Fælles Mål 2009
Billeder i Boksen tager udgangspunkt i det centrale kundskabsområde ”Kristendommen og dens forskellige udtryk i historisk og nutidig sammenhæng”, fra Fælles Mål 2009. Der er således fokus på at arbejde med, hvad kirke og kristendom er, udvalgte grundbegreber i kristendommen og udvalgte ritualer og symboler. De øvrige centrale kundskabs- og færdighedsområder integreres i videst muligt omfang. Der er løbende igennem temaerne perspektiveret til ikke-kristne religioner og andre livsopfattelser.
Systemet
Billeder i Boksen er en del af indskolingssystemet i Boksen, men kan også benyttes selvstændigt. Udover Billeder i Boksen findes Bibelen i Boksen og Brevet i Boksen. Systemet er nemt at gå til, og det er både fleksibelt, kreativt og engagerende. Systemets tre dele lægger alle vægt på at skabe sammenhæng mellem de faglige begreber og elevernes erfaringsverden. Hele vejen igennem tilbydes god lærerstøtte. i Boksen er udviklet på baggrund af forfatternes mangeårige praktiske samarbejde om formidling af kristendom.
Anmeldelser
Birgitte Maria Smidt, Fagbladet Folkeskolen:
"I det andet delværk, "Billeder i boksen", introduceres eleverne for det, kristendommens mytekompleks har udviklet sig til inden for kategorierne ritualer, kunst, symboler og kirkehistorie. Det hele er igen set og fortalt gennem et barns øjne."
Læs hele anmeldelsen her
Lars A Haarkonsen, CFU Nordjylland
"Et lille guldæg, som jeg ikke har set i andre materialer, er QR-koderne. Scanner man disse får man en række små videoklip, bl.a. fortæller en præst om dåben og en bedemand om kisten og urnen til begravelsen. Disse fungerer supergodt!"
Læs hele anmeldelsen her
Læs mere
Seminarielektor roser nyt system til kristendomskundskab
Læs interview med forfatterne
Læs interview med illustratoren