Keremet er pensioneret overlæge. Hun voksede op som muslim, men er konverteret til kristendommen. Foto: Yurii Petrenko
Keremet er pensioneret overlæge. Hun voksede op som muslim, men er konverteret til kristendommen. Foto: Yurii Petrenko

19.02.2018 Af Det Norske Bibelselskab / Synne Garff

Overlæge på modig mission med Bibelen

Keremet er kontroversiel. Hun er læge, kvinde, tidligere muslim og så rejser hun rundt i Centralasien med bibler, selv om hun møder modstand

I det religiøst brogede landskab i Centralasien finder vi en usædvanlig kvinde. Keremet rejser rundt med bibler til de kristne, selv om hun møder modstand. Den modne kvinde voksede op som muslim, læste sine bønner fem ganger om dagen, men følte sig fremmedgjort i forhold til sin religion. 



Hun blev kristen, men omvendelsen skabte problemer, især for den 18-årige datter, der skammede sig over moderens nye tro. Datteren turde ikke at vise sig på gaden. Det blev så slemt, at datteren truede med at tage sit eget liv. Hun blev fundet på en bro, hvorfra hun var fast besluttet på at kaste sig ud. Datteren blev gudskelov reddet og giftede sig sidenhen med en muslimsk mand.

Hvorfor provokerer kristendommen muslimer?

Det er f.eks. Jesus. I Koranen optræder Jesus som profet. Men Jesus er kun profet. At fortælle at Gud bliver menneske, at Jesus er Guds søn, der gennemgik de mest forfærdelige lidelser for vores skyld og derfor kender hver en lille krog i menneskesindet, det er blasfemi. I islamisk kultur ville Gud aldrig nedlade sig til den slags. For nu blot at nævne en enkelt ting.



Det gik ikke værre eller bedre end at Keremets datter selv blev kristen. Det skete i smug. Datteren tør dog ikke fortælle sin muslimske mand om kristendommen. Keremet tager ofte rundt med bibler. En dag kom seks mænd fra sikkerhedspolitiet stormende ind i det lokale, hvor hun opholdt sig med nogle af sine kristne veninder. Sikkerhedspolitiet havde fået færten af, at Keremet havde kasser med Det Nye Testamente liggende. 



Det lykkedes kvinderne at kamouflere kasserne ved at smide undertøj over, og ingen af mændene vovede at røre det. Politimændene fandt dog nogle enkelte bøger med Det Nye Testamente, og det var nok til at kvinderne kom ind til afhøring på politistationen.

I Centralasien kan det koste dyrt at bekende sig til kristendommen, og det kræver stort mod. Foto: Yurii Petrenko.
I Centralasien kan det koste dyrt at bekende sig til kristendommen, og det kræver stort mod. Foto: Yurii Petrenko

En af de politimænd, der afhørte Keremet, var ikke helt frisk. Derfor kom samtalen til at dreje sig om hans sygdom. Det endte med, at han spurgte, om de havde en hjælpepakke til en politimand med mange børn. Det havde de. Og kvinderne fik lov til at tage alle de beslaglagte nytestamenter med sig.

Hvorfor bliver Keremet ved?

Fordi hun oplever en helt ny form for fred, som troen har givet hende. Bibelstudier giver hende mod, når hun er bange. Mange nykristne tiltrækkes af en nådig og kærlig og tilgivende Gud. Tænk, at han var villig til at lade sin søn gå i døden for vores skyld! Keremet bliver ved med at rejse rundt med bibler. Selv om hun ved, at det ikke er uden risiko og i en periode splittede hende og datteren ad. I næsten alle landsbyer i det område, hvor Keremet bor, er der nu to eller tre kristne familier.