Få et letlæst overblik over Luthers liv og gerning
Med sine 95 teser satte munken Martin Luther i 1517 gang i en kirkelig revolution, som førte til en ny kirke, den evangelisk-lutherske, og et Europa, der for altid var forandret.
Lær ham bedre at kende med hæftet
Luther - historien om en reformator, som fås til kun 20 kr.
Køb hæftet her I 2017 markerer hele verden, at det er 500 år siden, at Martin Luther tog det første offentlige skridt mod det der blev en ny kirke og en ny måde at tænke kristendom, bibel og menneskeliv på.
Bibelselskabet har særligt fokus på en af Luthers største fortjenester – at Bibelen blev allemandseje. Han oversatte Bibelen til et smældende godt og letforståeligt tysk, så alle nu fik mulighed for at læse eller høre Bibelen. Før Luthers bibeloversættelse var Bibelen nemlig primært tilgængelig på latin, men nu bredte tankerne om den direkte adgang til Bibelens ord sig over hele Europa og siden til resten af verden.
Det vil vi gerne være med til at fejre i Bibelselskabet og derfor er vores hovedfokus i hele 2017 bibeloversættelse. Vi har også en række udgivelser og arrangementer, der markerer 500-året for reformationens begyndelse. Læs mere her:
Udgivelser i anledning af reformationsjubilæet
- Luther – historien om en reformator. Af historiker Alexander Tengbjerg. Køb her
- Salmernes Bog – ny oversættelse af Salmernes Bog fra Det Gamle Testamtente til nudansk. Af Else Kragelund Holt, Mette Behrndtz og Ida Jessen. Udkommer april 2017
- Stormene. Historisk roman om den danske reformation af Maria Helleberg. Udkommer foråret 2017.
Arrangementer i anledning af reformationsjubilæet
- Seminar om Salmernes Bog i samarbejde med Aarhus Universitet
I anledning af Bibelselskabets reformationsudgivelse af Salmernes Bog i nudansk oversættelse holder Bibelselskabet og Aarhus Universitet et seminar om Salmernes Bog. En række forskere og forfattere vil tale om Salmernes Bog i blandt andet teologien, kunsten, gudstjenesten og Bibelen. Med blandt andre salmedigter Iben Krogsdal, lektor Bo Kristian Holm, lektor Else Kragelund Holt, ph.d. Kinga Zeller og lektor Kirstine Helboe Johansen.
Tid: 29. maj 2017 kl. 10.00-16.30
Sted: Aarhus Universitet, Auditorium 3, Taasingegade 3, 8000 Aarhus C
-
Højskoleuge på Silkeborg Højskole om Bibelen
Højskolekursus med særligt fokus på tro, tradition og reformation. Mød blandt andre forfatterne Ida Jessen og Maria Helleberg, billedkunstneren Peter Brandes, salmedigteren Jens Rosendal og generalsekretær Birgitte Stoklund Larsen. Der er også udflugter i både naturen og kulturen i Silkeborg og omegn. Tag med på en uges oplysning og indlevelse i Bibelens tegn. Læs mere her
Tid: 18.-24. juni 2017
Sted: Silkeborg Højskole, Platanvej 12, 8600 Silkeborg
-
Højskoleophold på Emmaus Kursuscenter: At oversætte Bibelen
Sensommerhøjskole: Tre dages spændende kursus om bibeloversættelser og reformationens bibelsyn. Læs mere her
Tid: 21.-23. september 2017
Sted: Emmaus Kursuscenter, Højskolevej 9, 4690 Haslev
- Danmark oversætter Bibelen
Bliv bibeloversætter for en dag! Martin Luther oversatte Bibelen til et flot og folkeligt tysk og gav dermed almindelige mennesker muligheden for selv at læse Bibelens ord. Bibelselskabet arbejder i disse år på en oversættelse af Bibelen til nudansk – ikke mindst under indflydelse af Luthers tanker om vigtigheden af det mundrette sprog i en bibeloversættelse. Over hele landet vil kirker invitere til en spændende, lærerig og kreativ dag, hvor alle interesserede kan prøve kræfter med at oversætte Bibelen til nudansk. Og samtidig få ny viden om Luther og Bibelen. Mere information følger løbende.
Tid: 30. september 2017
Sted: I hele landet!
Undervisningstiltag i jubilæumsåret
-
Reformationens Danmarkskort
Et unikt samspil mellem den virtuelle, den litterære og den fysiske verden. Vi kombinerer et virtuelt Danmarkskort, der fortæller historien om den danske reformation, med Maria Hellebergs skønlitterære version af samme og sender samtidig brugeren ud i landet for selv at udforske den fysiske scene for de historiske begivenheder. Lanceres foråret 2017.
-
Stort læringsunivers på Bibelselskabets hjemmeside
Med tidslinje, der gennemgår Luthers liv og virke, og mange uddybende og letlæste artikler om historiske og teologiske emner i forbindelse med reformationen. Gå på opdagelse her
Støtteprojekter i jubilæumsåret
-
Hjælp trængte og forfulgte bibeloversættere
I store dele af Mellemøsten, Nordafrika og Centralasien er det med livet eller borgerettighederne som indsats, at man arbejder med at oversætte Bibelen. Luther var selv bibeloversætter og arbejdede også under stor modstand. Vær med til at støtte de modige ildsjæle, som arbejder under ekstremt svære vilkår for at give deres landsmænd muligheden for at læse Bibelen på deres eget sprog. Du kan støtte som enkeltperson eller arrangere en støtteevent i din kirke eller menighed. Læs mere her
Hele året er Bibelselskabets særlige fokus på bibeloversættelse. Luther begyndte. Bibelselskabet fortsætter.