Blå bog
Født 23. september 1950
Cand.theol. fra Aarhus Universitet i 1974
Tidligere sognepræst i Naur-Sir og domprovst i Haderslev Domkirke
Valgt til biskop over Haderslev Stift i 1999
Tidligere medlem af Etisk Råd, Folkekirkens Nødhjælps styrelse, Rehabiliteringscenteret for torturofre - Jylland
Valgt til Bibelselskabets bestyrelse af Bibelselskabets repræsentantskab i 2009
Forfatter til bl.a. Gud er stor, Er det den samme Gud og En lille bog om kristendommen
Er gift med teolog Birgitte Arendt, som han har fire voksne børn med.
Arbejdet med tilblivelsen af den Tegnbibel, som Niels Henrik Arendt har stået i spidsen for, har givet den afgående biskop en meget lærerig erfaring. Han oplevede nemlig et helt særligt fællesskab blandt de døvemenigheder, som han har besøgt under udviklingen af bibelske skrifter på tegnsprog.
Et fællesskab, som blandt andet kom af, at hele menigheden tog ejerskab for budskabet i Bibelen. Den erfaring vil han gerne tage med sig, når han nu forlader bispeembedet til fordel for en stilling som sognepræst.
Han mener nemlig, at det medejerskab er fuldstændig i overensstemmelse med, hvad det kristne budskab handler om. Menigheden skal ikke blot være tilskuere, men deltagere i gudstjenesten.
Ikke høre, men se Guds ord
Arbejdet med Tegnbibel har også givet ham et unikt indblik i, hvordan sproget kan omsættes på forskellige måder – og hvordan man er nødt til at gentænke mange metaforer, så man eksempelvis ikke hører Guds ord, men ser det.
Som en stor fortaler for reformationens betydning for kristendommen, mener han også, at Tegnbibel er et vigtigt tiltag.
Det er nemlig god luthersk kristendom, når der ikke står en præst mellem de kristne og evangeliet. Nu kan de døve få en helt anden nærhed til teksten, end hvis præsten står som mellemmand, mener den nu tidligere biskop.
En fantastisk flittig biskop
Niels Henrik Arendt har altid været vellidt blandt sine kolleger i kirken. Dengang han indtrådte som biskop i 1999, var alle enige om, at det var den klogeste og dygtigste af dem alle, der nu satte sig for enden af bordet. Og den position har han holdt ved som en nærværende leder, der har været i øjenhøjde med sine medarbejdere.
Som teolog har han evnet at inspirere og har sat gang i nogle vigtige teologiske diskussioner. Stiftets sognebørn har haft stor glæde af, at han har været flittig til at komme ud i sognene og prædike. Men netop kontakten til sognene er noget, han glæder sig til at få mere af.
Med en menighed på 450.000 folkekirkemedlemmer har det været svært at skrive personlige prædikener. Den opgave bliver noget nemmere i fremtiden, hvor han kan se frem til en menighed på omkring 800 sognebørn i de to vestjyske sogne, Staby og Madum.
Plads til musik, snaps og reformation
Når Niels Henrik Arendt har lagt bispekåben fra sig, får han også mulighed for at bruge mere tid på en af hans helt store interesser, nemlig reformationens betydning for den lutherske kristendom. Ved siden af hans virke som præst, skal han nemlig være teologisk rådgiver for folkekirken i forbindelse med fejringen af Reformationsjubilæet i 2017. Og så er han fortsat medlem af Bibelselskabets bestyrelse.
Udover de kirkelige pligter satser han på, at der kommer lidt flere friaftener, hvor han kan bruge tid på at dyrke passionen for klassisk musik og få støvet den stjernekikkert af, der bare har stået og ventet siden hans 60-års fødselsdag. Og så skal der også være tid til at gå ture i den vestjyske natur og finde krydderurter til hans hjemmelavede snapse.
Niels Henrik Arendt holdt sin sidste prædiken som biskop søndag den 3. marts i Haderslev Domkirke. Sammen med sin kone Birgitte flytter han nu vestpå på tværs af Jylland til sine nye menigheder. Parret har sammen fire voksne børn.
Læs Niels Henrik Arendts appel til handling til fordel for udsatte migranter i Mellemøsten.