Det er næsten typisk, at hun lige er i gang med noget eller lige er kommet tilbage fra noget. Som nu denne aften, hvor Cecilie Vestergaard Raaberg har sunget julekoncert med Kammerkoret Broccoli.
Den 33-årige teologiske medarbejder og sekretær i Bibelselskabet er altid på farten, og som regel sker det med et kirkeligt udgangspunkt. Det bliver der endnu mere af den kommende tid. Onsdag den 19. december blev hun i Københavns Domkirke også ordineret som præst. Ved siden af sit arbejde i Bibelselskabet skal hun fremover også virke som ulønnet hjælpepræst ved Sankt Jakobs Kirke i København.
”Jeg glæder mig helt vanvittigt. Sankt Jakobs Kirke er et fantastisk levende sted, hvor man hele tiden forsøger at tænke Bibelen ind på nye måder, og her kan jeg bruge min erfaring fra Bibelselskabet,” siger Cecilie Vestergaard Raaberg og nævner kirkens meget omtalte række af forfatterprædikener som et godt eksempel.
”Her fik kendte forfattere lov til at prædike. Det er helt i Bibelens ånd, for evangeliet skal hele tiden udfordres. Også af lægfolket. For Bibelen er ikke kun præsternes bog, den er vores alle sammens,” siger hun.
Den løse stilling, der blev fast
Accenten er københavnsk, men egentlig er hun jyde. Cecilie Vestergaard Raaberg er født i 1979 i Horsens, men har siden sit tiende år boet på Østerbro i København. I 2007 blev hun færdig som teologisk kandidat ved Københavns Universitet, og 14 dage efter blev hun ansat i Bibelselskabet.
"Det var en løs stilling, der så kom til at gribe om sig," smiler hun.
Da en tv-station for nylig skulle bruge en kvindelig, bibelkyndig, yngre dommer til et program, var Cecilie Vestergaard Raaberg det helt oplagte valg.
I Bibelselskabet arbejder hun med Bibelen og formidling af kristendom på forskellig vis, senest som teologisk konsulent på Bogen – Bibelen genfortalt af Bjarne Reuter og som koordinator og redaktør på en kommende udgivelse med Lukasevangeliet og andre tekster på dansk tegnsprog.
"Når man som jeg arbejder med Bibelen hver dag, kan det være svært at se på Bibelen som brugsbog uden at have en professionel tilgang til bogen. Men når jeg læser for eksempel missionsbefalingens ord om, at Jesus er med os alle dage, rammer det også mit private liv hver eneste gang,” siger Cecilie Vestergaard Raaberg.
Ordinationen af Cecilie Vestergaard Raaberg glæder Bibelselskabets generalsekretær Morten Thomsen Højsgaard.
"Få andre mestrer som Cecilie både at kunne være tv-dommer i et program for unge og at løse svære oversættelsesproblemer i Det Nye Testamente. Eller både at være skarp på den nyeste samfundsudvikling og samtidig dybt optaget af kirkens indre liv og vækst. Men Cecilie kan, og hun vokser samtidig med opgaverne. Derfor bliver det helt sikkert også til inspiration og gavn for kirkelivet, at Cecilie nu ordineres", siger Morten Thomsen Højsgaard.
Bibelen giver mening i det sociale arbejde
Socialt udsatte har en særlig plads i Cecilie Vestergaard Raabergs hjerte. Selv nøjes hun med at sige, at hun er optaget af sine medmennesker. I sine studieår arbejdede hun i Mariakirken i Istedgade, og i dag sidder hun i bestyrelsen for Lærkehøj og Lindevang, der hører til under KFUKs Sociale Arbejde, og som driver blandt andet natherberg, natvarmestue og akutboliger for familier.
"Socialt arbejde er en de fineste måder at bruge Bibelen på, fordi ordene her bliver nødt til at være konkrete," siger hun.
Vi går tilbage til udgangspunktet, til Kammerkoret Broccoli. Sangen er en væsentlig årsag til, at hun begyndte at læse teologi.
"Jeg kommer fra et hjem, der var mere kirkeligt end gennemsnittet, men det var især i min tid på Sankt Annæ Gymnasium i Valby, at jeg i sangen og den store kirkemusik fandt min egen interesse for kirken. Og juleaften har jeg da også en slags vetoret med hensyn til, hvad vi skal synge. Det er udenfor diskussion, at der skal synges Dejlig er jorden, men også gerne Julebudet til dem, der bygge. Det er den smukkeste julesalme af dem alle. Efter min mening.”