Hvad er United Bible Societies?Verdens 146 nationale bibelselskaber er samlet i organisationen United Bible Societies, De Forenede Bibelselskaber. Sammenslutningen arbejder på flere områder for at gøre Bibelen tilgængelig over hele verden. De primære opgaver er oversættelse af Bibelen til et væld af sprog samt distribution af bibelsk materiale. De Forenede Bibelselskaber sikrer kvalitet og overvåger lokale indsamlingsprojekter. Det Danske Bibelselskab var med til at stifte De Forenede Bibelselskaber i 1946.
Læs mere
Med debat om kirkelukninger og udbredt kritik af folkekirken i mange medier kan man godt få den tanke, at tilslutningen til kristendommen er for nedadgående. Men billedet er et helt andet, hvis man ser på udbredelsen af Bibelen. 2011 er nemlig det år, hvor der er blevet distribueret flest bibler nogensinde.
Hele 32,1 millioner bibler blev distribueret verden over sidste år. Det er en stigning på 11 procent i forhold til 2010.
Det viser de nyeste tal fra United Bible Societies, De Forenede Bibelselskaber. Og det er vel at mærke kun tal for Bibelen i sin trykte form, da digitale versioner ikke er regnet med.
Distributionen går særlig godt i den sydlige del af verden. I 2011 blev der uddelt 3,6 millioner flere bibler på det afrikanske og amerikanske kontinent end i 2010.
Tro skal være godt for noget
Disse tal er ikke så overraskende, mener professor ved Aarhus Universitet Viggo Mortensen, der forsker i kristendommens udbredelse. Behovet for bibler og dermed kristen livsforståelse og forkyndelser er nemlig støt stigende i syd, mens det går tilbage i vores del af verden i nord.
”Kristendommen opleves som meningsfuld de steder, hvor man kæmper for overlevelse, det daglige brød og for at sætte sine børn i verden i trygge omgivelser. I situationer, hvor det handler om overlevelse, er Bibelen en vigtig ressource. Hvis du har et velfærdssamfund, hvor de fleste har, hvad de skal bruge, så oplever de ikke det samme behov. Kristendommen skal være godt for noget,” forklarer han.
Han peger samtidig på, at man ikke kan tage tallene for et direkte udtryk for, at kristendommen er vokset med samme hastighed som distributionen. Vækst handler om åndelig modtagelighed, og her er der andre ting på spil. Men at man har mulighed for at erhverve sig en bibel på sit modersmål, er en afgørende faktor for, at Bibelen kan gøre sin virkning, forklarer han.
Den beskedne vækst i distribution af bibler i Europa betyder dog ikke, at der ikke er noget marked for Bibelen på vores breddegrader. Hos Bibelselskabet har man de senere år oplevet en stigende interesse, der kan læses på bundlinjen. På trods af generelt økonomisk dødvande og et bogmarked i krise havde Bibelselskabet stigende omsætning i 2011, fortæller forlagschef Lene Trap-Lind.
”Vi har udgivet en ny skolebibel, og salget er gået rigtig godt, selvom skolerne er økonomisk trængt. Samtidig har vi fået masser af god omtale for Den Nye Aftale, som også har været en salgssucces. Så det går fremad med udbredelsen af Bibelen, også i Danmark.”
.