Lys. Unsplash, Nicola Fioravanti
Lyset er centralt i hele Bibelen. Ja, det vælder frem allerede i det allerførste kapitel, sådan som Peter Madsen viser i sin helt nye bog, Urhistorien. Foto: Unsplash / Nicola Fioravanti

28.11.2021 Johannes Baun, generalsekretær i Bibelselskabet

Generalsekretæren har ordet: Om små og store lys

Ny generalsekretær i Bibelselskabet Johannes Baun reflekterer over lyset i adventstiden

Grundtvig spurgte engang: ”Er lyset for de lærde blot?” Inden han risikerede, at nogen svarede ja, skyndte han sig at digte videre og gav os en af vore stærkeste folkelige sange, der umisforståeligt svarer nej og lader lyset være allemandseje. Det gælder lyset som oplysthed, men det gælder også i åndelig forstand, for ”lys er himlens gave”, som Grundtvig skrev.

Og lys er der brug for. Ikke mindst i en tid som denne, hvor dagene er korte, og vintermørket præger alt fra cykelture til menneskesind. Adventslys, kalenderlys og julelys i øjnene kan fortrænge meget mørke, men ærlig talt: Vi klarer det ikke selv.

Det gør den store verden heller ikke, for mørket er tæt adskillige steder. Syrien er faldet fra hinanden gennem et årti og skal finde sig selv i ruinerne, hvilket man kan læse meget mere om i det nye nummer af Bibelen og Verden. Troende chikaneres eller forfølges alt for mange steder kloden rundt. Politiske og religiøse styrer i blandt andet Mellemøsten, hvor tv-stationen SAT-7 arbejder, lægger sig i selen for at holde lyset ude. Og i Vesten lægger angstens mørke sin tunge hånd på stadig flere.

Som ny generalsekretær i Bibelselskabet er det den rene fryd at være med til at gøre Bibelen og dens lys nærværende.

Johannes Baun. Foto: Carsten Lundager.
Johannes Baun, generalsekretær i Bibelselskabet

Det er alt sammen til at blive helt tungsindig over – hvis altså ikke lyset var for hånden. Men det er det, gudskelov! Når vintermørket er tæt, og verdenssituationen dyster, oplyses vi af juleevangeliets ord om en flok hyrder, der blev mødt af ”en hel hær af himmelske væsener”, som der står i Bibelen 2020.

Hvem der bare havde været der, kan man tænke, for det må have været en livsforandrende oplevelse. Men perspektivet fra dengang rækker direkte ind i vores tid, for da hyrderne bagefter gik til stalden i Betlehem, blev de vidner til en verdensforandrende begivenhed: ”Det rigtige lys, der skinner for alle mennesker, var på vej ind i verden.”

Lyset er centralt i hele Bibelen. Ja, det vælder frem allerede i det allerførste kapitel, sådan som Peter Madsen viser i sin helt nye bog, Urhistorien. Siden har det igen og igen overvundet mørket, og da Jesus først erklærede sig som ”verdens lys” og siden forlod gravens mørke, var det en demonstration af, at lyset altid vinder til sidst.

Som ny generalsekretær i Bibelselskabet er det den rene fryd at være med til at gøre Bibelen og dens lys nærværende. Det er nemlig formålet med vores virke og har været det, siden Grundtvig var ung. Men spørger man salmedigteren, er det at have og dele lyset hverken et privilegium for Bibelselskabet eller denne verdens lærde. I sangen fra 1839 spørger han – med et udråbstegn, der rummer svaret – sådan her: ”Er ikke ordet i vor mund et lys for alle sjæle!”

Jo, vel er det så. Lyset fra oven er givet til enhver og kan deles med alle. Så er julegaven i hus!

Urhistorien

Peter Madsens personlige gendigtning af Bibelens første kapitler
Urhistorien
259,95

Forfatter: Peter Madsen
Illustrator: Peter Madsen
Sidetal: 122 sider
Indbinding: Indbundet
Forlag: Bibelselskabet
Varenummer: 978-87-7523-936-8
Mål: 23,5 x 32 cm.