Dåbsklude
De strikkede dåbsklude ligger klar på døbefonten. Efter dåben får dåbsbarnet og forældrene kluden med hjem som et håndgribeligt minde om den store dag. Foto: Lars Aarø.

31.08.2017 Maria Dyrlund

Dåbskluden skaber stor glæde – både i Danmark og globalt

Allerede tidligt i forløbet var det vigtigt for sognepræst Ann Maj Lorenzen, at succesen med de strikkede dåbsklude ikke kun kommer børnene og familierne i Danmark til gode. Derfor går overskuddet fra salget af strikkeopskrifterne til Bibelselskabets arbejde med mødre på flugt

Indtil nu har dåbsbørn fået tørret vanddråberne væk med de traditionelle stofservietter, men hvis det står til sognepræst Ann Maj Lorenzen kommer det fremover til at ske med en af de såkaldte "dåbsklude".

Ann Maj Lorenzens idé har spredt sig som ringe i vandet og i løbet af det seneste år har godt 350 danske kirker skiftet servietterne ud med den strikkede dåbsklud, som dåbsbarnet foræres efter gudstjenesten.

Det er dog ikke kun de danske børn og deres familier, der får glæde af det dekorative minde. Overskuddet fra salget af strikkeopskrifter går nemlig til Bibelselskabets projekt Mødre på flugt:

"Det har været vigtigt for mig at finde et projekt, hvor de mindste børn i de mest udsatte familier kan få hjælp. Det er lykkedes i samarbejde med Bibelselskabet. Og der kan allerede nu doneres 3000 kr. til projektet," fortæller Ann Maj Lorenzen.

Det har været vigtigt for mig at finde et projekt, hvor de mindste børn i de mest udsatte familie kan få hjælp. Det er lykkedes i samarbejde med Bibelselskabet.

- Ann Maj Lorenzen

Dåbskluden var i begyndelsen tænkt som en særlig gestus til dåbsfamilierne i de tre sogne i Syddjurs, hvor Ann Maj Lorenzen er præst, men på under et år udviklede det sig til både hjemmeside med webshop samt en Facebookgruppe, hvor over 900 ivrige strikkere deler erfaringer og tips. Dåbskluden er hurtigt blevet populær blandt kirkerne, men private kan også købe strikkeopskrifterne:

"I dag tænker jeg, at det mest er et diakoniprojekt. Mennesker mødes og oplever et særligt fællesskab med hinanden. De får øje på den tilknytning de har til kirken og oplever sig selv som en del af menigheden og føler, at de bidrager med noget. Hos dåbsfamilierne mødes det med glæde og overraskelse, når de får den lille gave forærende efter ceremonien. Det gør, at menigheden ikke længere er et lidt fjernt abstrakt begreb for mange. Man får øjnene op for, at menigheden består af levende mennesker."

Ann Maj Lorenzens dåbsklude er blevet indstillet til Kristeligt Dagblads kåring af årets kirkelige initiativ.

Ann Maj Lorenzen

Ann Maj Lorenzen

Sogne- og hospicepræst i Århus Stift Ann Maj Lorenzen har strikket siden barnsben.

  • Godt 350 kirker bruger strikkede dåbsklude.
  • Over 900 strikkere deler erfaring i Facebook-gruppen "Vi strikker dåbsklude".
  • Opskrifterne kan købes via www.daabskluden.dk

Støt mødre på flugt

Du kan støtte mødre på flugt ved at lave en bankoverførsel til reg.nr. 3001, kontonr. 9000488

Du kan også støtte via MobilePay med nummeret: 62903. 

Husk at skrive ”Mødre på flugt” som meddelelse