Det lykkedes ikke Maggie Morgans bedstemor at lære hende at strikke, men derimod at trævle strikketøjet op, når der var fejl. I dag kæmper produceren en utrættelig kamp for at trævle en patriarkalsk kulturs vrangforestillinger om kvinder op. Foto: Adam Garff.
Det lykkedes ikke Maggie Morgans bedstemor at lære hende at strikke, men derimod at trævle strikketøjet op, når der var fejl. I dag kæmper produceren en utrættelig kamp for at trævle en patriarkalsk kulturs vrangforestillinger om kvinder op. Foto: Adam Garff.

08.03.2017 Lea Holtze

Arabisk forkæmper for kvinderettigheder: Vil ikke bare brygge kaffe

SAT-7s prisvindende film- og tv-producer Maggie Morgan giver kvinder på tværs af religioner og landegrænser troen på nye muligheder. Tilbage i 2015 gæstede hun Danmark og fortalte om sin kamp for at trævle stereotype kønsroller op

Sexchikane, misbrug, hustruvold og tvangsægteskaber. Det er bare nogle af de problemer, som mange kvinder i Mellemøsten slås med. Igen og igen sætter den prisvindende SAT-7-producer og filmskaber Maggie Morgan ansigt på dem og giver kvinder mulighed for at dele deres erfaringer – blandt andet i programmet Nål og Tråd (eng: Needle and Thread).

Kodeordet, når Maggie Morgan tager de tabuiserede emner op på tv og i film, er at fortælle sandheden, ikke at prædike. Det fortalte hun for nylig på et europæisk SAT-7 møde i København, der var arrangeret af Bibelselskabet:

”Vi prøver at give tid og opmærksomhed til kvindernes egne fortællinger på en måde, der ikke behandler problemerne sort/hvidt. Kvinderne skal ikke fremstå som undertrykte ofre, for det frarøver dem deres værdighed. Vi fortæller deres historier så sandt og sårbart, vi kan, uden nødvendigvis at komme med løsningen. Det ville være at prædike, og mirakler kan ikke løse kvindernes problemer. Det er processen, der er interessant, for det er den, vi alle oplever at sidde fast i,” siger hun.

Hver gang nye temaer ruller over skærmen, ringer kvinder på tværs af religioner og landegrænser ind og deler deres oplevelser – typisk for første gang nogensinde.

”Nogle gange kan jeg føle mig hjælpeløs, for hvad kan et tv-show gøre, når en kvinde fortæller, at hendes mand slår? Men så husker jeg på, at alle forandringer begynder med en idé om, at noget er uacceptabelt og kan være anderledes. Den idé vil en dag vokse til noget større,” siger hun.

Maggie Morgan er vokset op i en familie, der gav hende mulighed for at læse på universitetet på lige fod med hendes bror. Men med alderen undrede det hende, at hun skulle lære at brygge kaffe, når han ikke skulle, og at folk bekymrede sig over, om hendes karrieredrømme ville skræmme en fremtidig ægtemand væk, når samme bekymring ikke gjaldt hendes bror:

”Jeg troede, jeg var blandt de heldige, og ville gerne lave film om de mange uheldige kvinder, der ikke havde samme muligheder som mig. Men jeg lærte efterhånden, at disse kvinders problemer også var mine. Vi er alle kvinder i en traditionel, patriarkalsk kultur, og på den måde binder SAT-7s programmer kvinder sammen på tværs af sociale lag og religioner. Vi forsøger at gøre folk bevidste om, at kulturen er menneskeskabt, og derfor kan vi også ændre den,” siger hun.

Læs mere om SAT-7's arbejde her.

Om SAT-7

  • SAT-7 er en tv-station, der drives af kristne arabere
  • SAT-7 ses dagligt at mellem 5 og 7 millioner mennesker
  • I Danmark arbejder SAT-7 sammen med forskellige organisationer, bl.a. Bibelselskabet
  • Læs mere på SAT-7's egen hjemmeside: 
  • sat7.org eller på Facebook